Създай сайт - Част Първа

Създай сайт - част Първа

В тази статия ще разберете как се прави сайт. Ще научите какво е хостинг и домейн, кой софтуер за уеб сайт е най-подходящ за вас, как се създава лого и как се оптимизира сайт. А ако имате онлайн магазин, каква складова програма да изберете, както и какво е ПОС и как се използва.

Първи стъпки за създаване на уебсайт

Ако имате големи идеи, но малък бюджет, вие можете сами да създадете своя уебсайт. Не е необходимо да имате специални знания, да бъдете програмисти или дизайнери. А ако все още не знаете дали искате онлайн магазин, фирмен сайт или личен блог, то след като прочетете този материал, ви гарантираме, че ще имате ясна визия как ще изглежда вашият уебсайт.

Избор на хостинг и домейн

Какво е домейн?

Домейнът, още известен като домейн име (domain name)  е уникален и сочи към точно определена интернет страница (онлайн магазин, фирмен сайт, корпоративен сайт, блог и др.). Може да се оприличи на ЕГН и може да бъде използвано само от един субект, ето защо в интернет не може да има два напълно еднакви домейна.

Защо трябва да имам домейн?

Всеки сайт има свой адрес, който се нарича IP адрес и представлява поредица от числа (например 210.230.84.2). Ако не съществуваха домейн имената, всеки сайт щеше да се намира само посредством тези числа. За удобство на милионите потребители на интернет пространството са създадени домейните.

Какво предстaвляват съкращенията: .com, .net, .info, .biz, .org, .bg, .eu?

Най-старият домейн е .com и е и най-популярният. Това съкращение идва от commercial и се използва както за комерсиални уеб сайтове, така и за лични.

Следващото разширение е .net и също като .com е домейн от високо ниво. Идеята на това съкращение е да се използва от доставчици на услуги, свързани с мрежата, но както всички домейн разширения и това може да се използва и за комерсиални цели.

Съкращението .info първоначално е предназначено за информационни сайтове, а .org за организации. Колкото до домейн разширението .biz, то може да се изполва за бизнес уебсайтове.

Но както вече споменахме, какво разширение на домейн ще използвате зависи изцяло от вас. Никой не може да ви забрани да използвате .com за вашия сайт за новини. И все пак имайте в предвид, че най-известните съкращения са .com, .net, .eu, .bg и повечето потребители интуитивно търсят дадени сайтове именно с тези разширения.

Друго известно разширение в България е .bg. Ако вашият уебсайт е предназначен за българските интернет потребители и българския пазар, то силно ви препоръчваме да използвате и това съкращение.

.ЕU домейн

Ако искате да регистрирате сайт, който да реферира към Европа, можете да използвате разширението .eu. Това е домейн от високо ниво и също е много популярен. Предимство на този домейн е, че се ползва с доверието на потребителите и интернет търсачките.

Специалистите съветват когато регистрирате домейн е най-добре да запазите името в няколко разширения, с всички по-популярни като .com, .net, .bg, .eu. Наистина ще платите повече, но ще сте сигурни, че каквото и разширение да изпишат потребителите, ще откриват вашия уебсайт. В противен случай, ако вашият сайт се казва “www.drehi.com”, е възможно да бъде регистриран друг домейн на друга фирма, с име : “www.drehi.bg” и това ще бъдат два различни сайта.

Регистрация на домейн

поръчай-онлайн-магазин-софия

Обикновено регистрацията на домейн име се извършва от фирми-регистратори. Преди да изберете фирмата, с която ще работите, задължително се запознайте с Общите условия. Освен цената на домейн разширенията, трябва да ви интересува дисковото пространство, което ви предоставят, както и броят на имейл акаунтите.

Регистрацията на домейн е срочна, обикновено за 1 година или за 10. Ето защо периодично трябва да я подновявате, в противен случай, когато изтече, домейн името се освобождава и може да бъде закупено от друг. От това следва, че когато се регистрира домейн, вие не ставате собственик на това домейн име, а само го ползвате. След като изтече домейнът вие разполагате със 7 дни, за да го подновите. Ако и през тези 7 дни не платите, поддръжката на домейна се спира. Периодът, за който домейнът остава запазен след датата на изтичане е 40 дни, след това той се освобождава.

Каква е разликата между защитен и незащитен домейн?

Вие можете да регистрирате един домейн с разширение .bg като защитен ако сте използвали собственото си име, търговска марка, географско означение или име на фирма/организация. За целта трябва да представите документи, с които да удостоверите, че имате право на защитен домейн.

Ако вашият домейн не е защитен, той може да ви бъде отнет или спрян. Но това е възможно само в случай, че преди вашата регистрация вече е съществувало основание за ползване на това име. Ако обаче основанието е станало актуално след регистрацията на домейн име (например е регистрирана фирма или търговска марка), правото върху домейн името си остава за този, който го е регистрирал, независимо дали е защитено или не.

Избор на домейн име

Вашето домейн име трябва да е с минимална дължина 2 символа и максимална - 63. Специалистите съветват името да не е прекалено дълго, да има смислово значение и лесно да се помни от потребителите.

Какво е хостинг?

Уеб хостинг е услуга, която ви позволява да качите своя уеб сайт на сървър, за да бъде достъпен от всички потребители на интернет в целия свят. Хостващият сървър е мястото, където се съхранява вашият сайт, както и много други уебсайтове. Няма пречка това да бъде и домашният ви компютър, но той трябва да е в състояние за неопределено и продължително време да може да поема заявки за определена страница или файл и да предоставя на браузърите нужната информация. Проблемът се състоя в това, че домашните компютри имат обикновено по-висок процент даунлоуд (download) и по-нисък ъплоуд (upload), докато хостващият сървър трябва да има обратните параметри. Ето защо това не се препоръчва и почти вече не се използва.

Уеб хостинг е услуга, която се предоставя от търговци - доставчици. Когато избирате хостинг имайте в предвид дисковото пространство, броя на електронните пощи и трафика, с който ще разполагате. Ако сте решили да създадете сайт с готов темплейт, се интересувайте дали платформата ви предлага и такава услуга по избор на хостинг

Очаквайте "Създай сайт - част Втора", където ще научите какви видове платформи съществуват и коя е най-подходяща за вас и вашия бизнес и защо е нужен на всеки физически магазин ПОС.



Започнете да продавате повече още днес!