Създай сайт - Втора Част

Изработка на уеб сайт

В първа част разбрахте как да изберете домейн име и хостинг и какви са първите стъпки към успешен онлайн бизнес.

Но работата ви не спира до тук. Най-вероятно вече си задавате следните въпроси: Колко струва създаването на сайт? Кой ще го изработи? Къде да намеря специалист? Мога ли сам да създам сайт?

И още много въпроси, които най-вероятно си задавате, когато се чудите на кого да поверите изработката на сайт за вас. Сигурно вече сте попаднали на десетки фирми за изработка на сайтове и се чудите дали има разлика между услугите им. В тази статия ще научите какви възможности имате, какво е SAAS (сас) платформа, какви са предимствата на custom (къстъм) сайта.

Уебсайт по темплейт (шаблон) или уникален дизайн?

Ако до преди няколко години имаше само програмисти и агенции за изработка на уебсайтове от една страна и Wordpress от друга, то вече потребителите разполагат с хиляди възможности за създаване на сайт.

Какво е темплейт?

Темплейт или шаблон за сайт е съвкупност от различни елементи, които помежду си могат да се съчетаят идеално и да образуват стилен сайт. Погрешно е да смятатате, че така изградените сайтове са еднакви. Напротив, в съвременните шаблони има хиляди елементи и инструменти, които се съчетават по вкуса на клиента, а всеки клиент е различен, ето защо и всеки уебсайт, създаден от темплейт е уникален. Всеки шаблон е разработен от топ програмисти и дизайнери и ежедневно се актуализира. Едни от най-разпространените CMS платформи са WordPress, Joomla, OpenCart, Magento, Drupal, Php Fusion. Другата ви опция са все по-популярните SaaS платформи.

 

Какво е CMS ?

Съкращението CMS идва от Content Management System и означава система за управление на съдържанието на уеб сайт. Това е готов уебсайт, в който потребителят трябва само да попълни текст, изображения и видео. Всяка от тези CMS платформи е различна и трябва да ги проучите преди да стартирате вашия сайт с тях.

Wordpress

WordPress се наложи през последните години като една от най-популярните платформи за лични блогове. Най-основните функции на платформата са безплатни, но за по-сериозни уебсайтове с повече функционалност е необходимо инсталиране на допълнителни платени плъгини, съобразени с версията, която се използва.

Joomla

Joomla е безплатна система за управление на съдържанието, написана с отворен код на PHP. За да създадете уебсайт с joomla трябва да я инсталирате. Вашият сайт трябва да поддържа PHP и MySQL, т.е вашият хостинг трябва да ги поддържа. Ето защо когато избирате уеб хостинг се интересувайте дали с този доставчик можете да използвате Joomla.

OpenCart

OpenCart e софтуер за електронни магазини с отворен код, PHP базиран. Тъй като е освободен за ползване, софтуерът предлага ограничени възможности, като една част от тях са платени. Нашият съвет е да се възползвате от безплатния период за ползване, за да проверите дали това е подходящата за вас платформа.

Magento

Подобно на OpenCart и Magento е с отворен код. Той също е предназначен за онлайн магазини и разполага с много опции за разплащания. Но за да използвате Magento е необходимо да имате минимални знания от PHP, както и по-бърз сървър. Имайте предвид, че безплатната версия предлага ограничен брой функции, като допълнителните се заплащат, подобно на OpenCart.

Какво е SaaS платформа?

поръчай онлайн магазин

Software as a Service или Saas (Сас) е софтуер, който позволява на множество потребители да създадат уебсайтове и да управляват бизнеса си без инсталация на софтуер или хардуер. Най-общо, потребителят създава своя уебсайт посредством няколко лесни стъпки и сайтът е готов веднага за употреба. Saas платформите са на абонаментен принцип, което позволява всеки да има сайт под наем, без първоначална инвестиция. Предимството на тези платформи е, че клиентът не се занимава с обновяване на системата, нито с техническа поддръжка, всичко това влиза в наемната цена. Освен това, повечето платформи предлагат изработка на сайт от началото до края, вие само определяте името на вашия домейн. Едни от най-известните SaaS базирани платформи са Shopify, Prestashop, Zen Cart, Volusion,  MAXCART.

Shopify

Shopify е една от най-популярните платформи за e-commerce. Най-разпрострарена е сред потребителите на Австралия, Канада и Англия. Платформата предлага множество модули за разплащания и доставка, приложими предимно в споменатите държави. Темплейтите са с изчистиен дизайн, но имайте предвид, че голяма част от тях са платени. Shopify предлага и POS (point of sale) система за продажба във физически магазин като приложението е съвместимо с IOS. Пакетите са на абонаментен принцип и когато изтече планът, системата автоматично ви таксува, тъй като регистрирате своята разплащателна карта, когато се абонирате.

Zen Cart

Друга SaaS базирана платформа с отворен код е Zen Cart. Подходяща е за онлайн магазини с не по-малко от 20 артикула. Някои от предимствата й са, че поддържа няколко разплащателни методиа и е многоезична. Ако искате да направите своя онлайн магазин в Zen Cart с уникален дизайн, е необходимо да имате минимални познания от PHP, JavaScript и HTML.

Volusion

Volusion е софтуер, с който можете да изработите свой онлайн магазин. Също като другите платформи работи на абонаментен принцип. Volusion включва множество Маркетинг и SEO инструменти. Можете да получите подробни анализи за вашите поръчки и доставки. Има както безплатни, така и платени темплейти. Поддържането на блог е ограничено и е препоръчително да използвате външна платформа, която да препраща към онлайн магазина ви.

създай сайтPrestaShop

PrestaShop е e-commerce платформа, подходяща за създаване на онлайн магазин. Създадена е с отворен код и е лесна за инсталация. Шаблоните и модулите са безплатни, но има и платени, затова разгледайте добре софтуера. Нашият съвет е, ако използвате PrestaShop да изберете подходящ уеб хостинг, тъй като е възможно претоварване на сървъра, ако не е с подходящи параметри.

MAXCART

MAXCART е платформа, която ви позволява да създадете многоезичен фирмен уебсайт или онлайн магазин с вграден модул за следене на складова наличност и facebook магазин. Платформата предлага и POS (ПОС) система, която ви позволява едновременно да продавате онлайн и във физически магазин. ПОС Приложението е съвместимо с Android. Всички темплейти и основните методи за разплащане са безплатни. Освен това получавате интеграция с facebook, twitter, google, pinterest.

Custom website /Персонализиран сайт

Преди да се появят CMS и SaaS базираните платформи, всеки, който искаше да има собствена страница в интернет трябваше да плати за изработка на сайт на програмист и/или дизайнер. Ако имате голям бизнес и имате нужда от специфични функционалности, които да бъдат създадени за вас (например бизнесът ви е с капацитет на корпорация или имате милиони артикули), вие имате нужда от специалист или софтуерна фирма, която да създаде сайт за вас. В този случай вие трябва да отделите значителен финансов ресурс (минималната цена обикновено е 5000лв.) и няколко месеца за самата изработка на уебсайта.

Но ако притежавате малък или среден бизнес, искате фирмен сайт или каталог, то SaaS базираните платформи са подходящи за вас. Използвайте и безплатния демо период, за да се уверите сами.

Дизайн на сайт

поръчай-онлайн-магазин

Custom сайтовете се създават с дизайн по желание на клиента. Той определя структурата и цветовете на сайта. Ето защо клиентът участва активно в изработката на уеб сайта. Препоръчваме ви предварително да помислите как искате да изглежда вашия уебсайт и да дадете конкретни насоки на дизайнера.

Ако изберете за вашия сайт SAAS платформа или някоя от другите системи с готов шаблон, то вие изцяло ще определите дизайна на сайта си. Предимството на тези системи е, че те са изключително гъвкави и вие можете да комбинирате, спирате и пускате отделните им елементи. Платформите не изискват технически познания, създавате лесно готов сайт. Шаблоните са изработени от топ дизайнери, изчистени и стилни, те могат да бъдат директно използвани. Разбира се, имате възможност да промените фоновото изображение, шрифта, както и да добавите нови цветове. Това са само част от предимствата и възможностите, които ви предлагат платформите за готови сайтове.

Съвети за Добър уеб дизайн

Съобразете дизайна с цялостната визия на сайта. Какво ще продавате? Какви услуги ще предлагате? Какво ще бъде съдържанието на вашия сайт?

Чистота на дизайна - не е нужно цветовете на фона, менютата да бъдат ярки или натрапчиви, все пак най-важното е съдържанието.

Създаване на лого

Какво е лого?

Логото е графичен елемент или емблема, която представлява дадена компания, организация, сдружение, продукт или личност. Логото е неразделна част от фирмената идентичност и отличава фирмата от всички останали. Ето защо ви съветваме да се обърнете към специалист за изработката на лого. Ако имате познания и искате сами да го изработите, можете да използвате Illustrator, Photoshop, Pixlr, DW.

Нашият екип от дизайнери с удоволствие ще ви даде полезни съвети за вашето лого или ще ви го изработи.

Складова програма за онлайн магазин

Вече имате онлайн магазин или планувате да създадете такъв и искате да следите складовата наличност на магазина си, то вие имате нужда от склдова програма за онлайн магазин. Ако вие имате малък или среден бизнес и сте избрали платформа с готови сайтове, то трябва да се уверите, че конкретната система предлага такъв модул. Имайте предвид, че не всяка система може да се обвърже със складов софтуер. Най-добре потърсете такава, която ви предлага вграден модул за следене на наличност, подобно на MAXCART. Нашият съвет е винаги да поверявате дали фирмата, която избирате ви предлага тази успуга, защото когато стартирате онлайн магазин, има много неща, за които да се погрижите, "Доставка на стоки", "Електронни плащания", "SEO оптимизация " и още много въпроси, но складовата програма за онлайн магазин е нещо, за което трябва да помислите предварително.

Какво е POS система?

Point of sale (ПОС) е система, която ви дава възможност да предлагате своите продукти и услуги във физически магазин, както и да записвате и проследявате поръчките на клиентите си. Ако имате онлайн магазин и търговски обект, то вие можете посредством ПОС да продавате навсякъде и по всяко време. Вашите поръчки, цени, продукти и наличност се синхронизират автоматично, а ако имате и мобилно приложение, можете да продавате и в движение. Свържете вашия POS с касов апарат, баркод четец и принтер и завършете целия цикъл на продажби.Бъдете находчиви и се възползвайте от новите технологии, за да изпреварите конкуренциата.

SEO оптимизация

Без значение дали имате фирмен уебсайт, онлайн магазин, каталог или блог, независимо дали сте избрали някой да ви изработи custom уеб сайт или сте го създали с готов шаблон, вие имате нужда от добра оптимизация на уеб сайт.

Ключови думи и ключови фрази

Можете да получите добра представа за най-подходящите ключови думи и фрази за вашия сайт, използвайки Google Analitics, WebmasterTool, Keyword Planner, както и Prodvigator.bg. Другата ви опция е да видите какви предложения ви дава търсачката, когато напишете дадена ключова дума. Ако вашият уеб сайт е за дрехи, изпишете “сайт за дрехи” и вижте какви предложения ви дава търсачката.

Защо са полезни ключовите думи?

Вие ще използвате ключови фрази и думи в целия си сайт, в заглавия, описания, характеристики и новинарски блог. Те са важни за класиране на сайта на предни позиции в търсачката. По този начин вие и вашият сайт ще бъдете лесно откриваеми от потребителите.

оптимизация на сайт

Съвети за добра SEO оптимизация на текст (Content marketing)

  • Не копирайте съдържание на текст от друг сайт в интернет, дори и от уеб сайт на производител или доставчик.
  • Пишете уникални текстове. За всяко описание или характеристика, измисляйте собствен текст,който да дава полезна информация на клиентите. Не се притеснявайте да включвате дълги описания, само не използвайте прекалено много термини, които биха объркали потребителя.
  • Споменавайте дали предлагате продукта или услугата с допълнителни принадлежности (дистанционно управление с включени батерии).

Прочетете повече в Как да пишем хубави текстове?

Как да оптимизираме изображения?

На първо място, използвайте качествени снимки на продуктите си, така че потребителят не само да получи информация за артикула, но и да поиска да го купи. За вашия блог или страница с новини, използвайте снимки, които не са защитени с авторски права. Можете да свалите такива от Flickr, Unsplash, Picography. Винаги пишете Title и Alt текст. В редактора на изображения в платформата, която сте избрали, е препоръчително да има възможност да промените размера на снимката, както и да попълните Alt (alternative) и Title. За да бъде по-бърз вашият сайт, оптимизирайте изображенията, като намалите размера им. Можете да използвате безплатната Pixlr, Photoshop или някой безплатен инструмет (image optimizer).

създаване на онлайн магазин

Изработка на сайт

Тази статия не е изчерпателна, тя само очертава основните понятия, от които трябва да имате представа, когато се заемете със създаване на сайт. Убедени сме, че имате много въпроси и ние с удоволствие ще ви отговорим.

Не се колебайте да създадете уеб сайт, не се колебайте да стартирате онлайн бизнес, Стив Джобс и Доналд Тръмп не са се чудили защо да направят нещо, а само Как да го направят. Ние ви предлагаме решението. Възползвайте се!



Започнете да продавате повече още днес!