Избор на име на домейн

Добрият избор на име на домейн може да се окаже ключов за успешното развитие на Вашия бизнес. Името на домейна идентифицира Вашата фирма в Интернет пространството, затова е важно то да бъде правилно избрано. Извесни са следните правила при избор на домейн:

1. Да бъде .com

Домейни с разширение .com се  помнят от хората много по-лесно.

2. Да съдържа една или две от главните ви ключови думи

Използването на ключови думи в името на домейна говори много на посетителите и прочитайки го, те осъзнават, че са дошли на правилния сайт. Друг вариант в избора на име на домейн е да се използва уникално име, което лесно да се брандира (като Yahoo, StumbleUpon, YouTube и други подобни). Така че, ако правите сайтове за афилиейт маркетинг, таргетирани в специфични ниши, използвайте домейн, богат на ключови думи. Ако ще да създавате сайт, който да се превърне в стабилна медия, използвайте уникално име.

3. Да е запомнящо се

Препоръчително е името да е благозвучно (с повторения на звуците, ако е възможно; с добре звучаща комбинация от съгласни и гласни звукове) и сравнително кратко. Пример за трудно запомнящо се име е например www.ebf-rft.at. , пример за лесно запомнящо се - Facebook.com.

4. Да е кратко

Имeтo нa дoмeйнa мoжe дa имa дължинa дo 67 знaĸa. He избиpaйтe нищo нe знaчeщo имe, caмo зaщoтo e ĸpaтĸo, ĸaтo аbаv.соm. Πo-ĸъcитe имeнa ca пo-лecни зa запoмнянe, пo-лecни са зa изпиcвaнe и имa пo-мaлĸa вepoятнocт дa се cгpeши c тяx.
По-дългитe имeнa нa дoмeйни, ĸoитo cъдъpжaт ĸлючoви дyми от Вaшия caйт, cъщo имaт пpeдимcтва пpи тъpceнe в тъpcaчĸитe. Tъpcaчĸитe дaвaт пpeдимcтвo нa дoмeйнитe, ĸoитo cъдъpжaт тъpceнитe ĸлючoви дyми.
Затова Ви съветваме да тъpcитe ĸpaтĸo смислено имe, и да избягвaтe пpeĸaлeнo дългитe имeнa – тe ca тpyдни зa зaпoмнянe и изпиcвaнe.
 

5. Избягвайте тиретата

Име на домейн с тирета изглежда сякаш е било заето името без тирета и собственикът е купил следващото незаето с дадените ключови думи, правейки го с тирета. Минималният брой допустими тирета е един брой. Друг риск при използването на тирета е, че трудно се обяснява вербално името. Посетителите лесно забравят тиретата и ги пропускат при писане.

6. Да е лесно за произнасяне и разбиране

Името трябва да е  еднозначно и да се разбира с лекота. Не подходящо да е такова “shiroka-luka-bg.com”, по-хубаво е това например “novini.com“.

Нека Вашият бизнес спечели популярност в онлайн пространството. Изберете подходящо име на домейна си.



Започнете да продавате повече още днес!